КМЄС дає можливість Верховній Раді почути голос регіонів

Травень 27, 2021

За  сприяння Консультативної місії ЄС (КМЄС) Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності цього тижня відвідує Одеську область із робочим візитом. На порядку денному ─ обговорення з місцевими правоохоронними органами питань законотворчої діяльності.

Головна тема зустрічей  ─ безпекові проблеми регіону, пов’язані з  масштабною контрабандою, незаконним будівництвом, а також пожежами, що призвели до загибелі людей.  Парламентарії отримали нагоду почути з перших вуст про те, як розроблені на центральному рівні реформи впроваджуються на місцях і як відбуваються процеси реорганізації в поліції, прокуратурі й судах.

«Ми в Консультативній місії ЄС раді бути таким собі «містком» між народними депутатами, правоохоронними органами та громадянським суспільством, ─ зазначив Фредрік Весслау, в.о. голови КМЄС.  ─ Успіх будь-якої реформи залежить великою мірою від того, чи враховано конкретні потреби місцевих громад. Якщо Київ іноді здається містом за високими стінами, наша мета ─ наблизити столицю до одеських правоохоронців і громадянського суспільства. Це особливо важливо для такої великої та різноманітної країни, як Україна».

«Одеський регіон обрано невипадково, адже це і морські ворота України, і один з найбільших туристичних регіонів, і прикордонна область. Саме тому питання безпеки й правопорядку тут мають надзвичайно велике значення, ─  заявив голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.  ─ Налагодження прямого діалогу між законотворцями і місцевими органами влади дає можливість напрацьовувати ефективні законодавчі зміни, необхідність яких доводить правозастосовча практика . Приємно, що в цій роботі нас  підтримує Консультативна місія ЄС, надаючи можливість для такої взаємодії».

Візит у такому форматі відбувається вперше і відкриває шлях для більш тісної співпраці між експертами КМЄС та Комітетом ВР з питань правоохоронної діяльності.

Низка заходів робочої програми відбулася в Knowledge Hub, розташованому в Регіональному представництві Консультативної місії ЄС в Одесі.  Цей центр відкрив свої двері у 2020 р. саме для того, щоб сприяти діалогу між партнерами Консультативної місії ЄС у регіоні.