Поки триває війна КМЄС консультує Україну щодо викликів на її західних кордонах

Вересень 05, 2022

КМЄС продовжує адаптувати свою діяльність із підтримки кордону та зосереджується на консультуванні українських прикордонників і митників

Шість місяців невиправданої російської агресії показали руйнівний вплив війни на людські життя, а також її негативні соціально-економічні наслідки. Одним із них є перевантажений західний кордон України, куди перенаправлено більшість торговельних потоків після блокування Росією традиційних морських шляхів. Навіть після того, як за сприяння ООН для перевезень зерна частково відкрилися три морські порти в Одеській області, основні наземні та залізничні транспортні коридори України залишаються вузьким місцем. Аби подолати ці виклики, Консультативна місія ЄС в Україні (КМЄС) продовжує адаптувати свою діяльність із підтримки кордону та зосереджується на консультуванні українських прикордонників і митників.

Розвиток діяльності з підтримки кордону

У березні експерти КМЄС почали працювати на кордонах із країнами-членами Євросоюзу – Польщею, Румунією та Словаччиною відповідно до завдання Ради ЄС. На той час Консультативна місія була єдиною міжнародною організацією, яка працювала на кордоні з українського боку. Зважаючи на велику кількість біженців із охоплених війною куточків України, Місія зосередилася на обміні даними та звітами про гуманітарні проблеми, передаючи їх до різних органів ЄС та центрів для біженців, зокрема у Польщі та Словаччині.

Сприяння наданню допомоги

Команда КМЄС поблизу прикордонного пункту Краковець-Корчова під час передачі автомобілів прикордонникам

Ще одна складова діяльності КМЄС із підтримки кордону зосереджена на сприянні наданню допомоги. Вона варіювалася від приватних ініціатив команди Місії зі збору медикаментів, харчових наборів тощо до скоординованої допомоги, організованої КМЄС через її екстрений бюджет для закупівлі аптечок першої допомоги, бронежилетів та багато іншого для правоохоронних органів. Крім того, команда КМЄС із підтримки кордону сприяла країнам ЄС, які надсилали транспортні засоби, обладнання тощо для допомоги українцям.

Керівник операційного департаменту КМЄС Удо Моллер та представник української поліції під час передачі допомоги на кордоні

«Наше занепокоєння полягало в тому, що погані хлопці зроблять бізнес із продажу товарів, призначених для поліції чи органів безпеки. Тому ми запропонували органам ЄС та іншим суб’єктам сприяти передачі такої допомоги безпосередньо правоохоронним органам. Крім того, ми направляли до ЄС запити від наших українських партнерів про різні потреби, наприклад, обладнання для зв’язку чи уніформу», – зазначає Йорг Айнеманн, керівник відділу інтегрованого управління кордонами (IBM) КМЄС, який керує діяльністю Місії з підтримки кордонів. «Я навіть не можу порахувати, скільки вантажівок із допомогою ми провели через кордон за останні півроку. Ми були помітні на пунктах пропуску, скоротили митне оформлення до кількох годин замість 3-5 днів. Звичайно, ми так само продовжуватимемо сприяти надходженню майбутньої допомоги».

Команда КМЄС супроводжує вантажівку з допомогою через кордон у Львівській області

Протидія торгівлі людьми

Боротьба з торгівлею людьми постійно знаходилася в центрі уваги Місії. На початку війни команди з підтримку кордону помітили значне збільшення сповіщень, що торговці людьми на кордонах Євросоюзу шукають українок, які подорожують самостійно. Зазвичай вони розповідали їм приємні історії та обіцяли безпеку. Справжній намір, звичайно, полягав у тому, щоб поставити вразливих осіб під свій контроль і змусити їх виконувати нелегальну роботу. Аби підвищити обізнаність громадськості про такі небезпеки, КМЄС допомагала міжнародним і неурядовим організаціям розповсюдити інформаційні листівки на кордоні та в пунктах внутрішньо переміщених осіб, а також заохочувала українських прикордонників ділитися такими матеріалами з жінками і дітьми.

Десятки переміщених осіб, переважно жінок із дітьми, чекають на перетин кордону в березні

Спостерігаючи таку ситуацію на кордоні, КМЄС почала сприяти обміну інформацією про осіб зниклих безвісти (наприклад, які виїхали за кордон, рятуючись від бойових дій, але з тих пір не зв’язувався зі своїми рідними) між відповідними органами влади України та ЄС. Ця важлива співпраця продовжуватиметься і надалі.

Реалізація проекту «Шляхи солідарності» триває

У березні КМЄС отримала нове завдання з Брюсселю – допомогти вивезти 20 мільйонів тонн зерна з України для зменшення глобальної продовольчої кризи. Цей план дій під назвою «Шляхи солідарності» мав на меті створити альтернативні логістичні маршрути, забезпечивши безперебійний експорт сільгосппродукції з України та імпорт стратегічних товарів, таких як паливо, коли російські військові заблокували морські шляхи.

Черга з понад 1000 вантажівок у пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ» у Волинській області, що призводить до 6-8 днів очікування для перетину кордону з ЄС

Спочатку команди КМЄС почали перевіряти наземні транспортні коридори. Вони аналізували пропускну спроможність пунктів пропуску, можливості виділення спеціальних смуг для пріоритетного експорту, прискорення митного оформлення та фітосанітарних перевірок, а також досліджували шляхи організації руху всередині та поблизу пунктів пропуску для скорочення часу очікування.

Експерт КМЄС вивчає пропускну здатність залізниці для поїздів із зерном на українсько-румунському пункті пропуску

Згодом експерти Місії почали досліджувати залізничні пункти пропуску, визначаючи ті, де достатньо місця для безперебійного трансферу вантажів із українських вагонів до європейських. Через різницю в ширині залізничних колій зараз неможливо завантажити вагон із зерном в Україні та відправити його напряму до країн Балтії. Альтернативою є використання старої радянської залізничної колії, що залишилася в деяких сусідніх країнах. Наприклад, за пропозицією КМЄС у серпні Україна та Молдова відновили оновлену ділянку залізниці «Березине-Бессарабська», яка не експлуатувалася з 1999 року. Зараз на ній очікується проходження 10 млн тонн вантажів на рік.

Команда КМЄС та представники Закарпатської митниці перевіряють трансфер зерна з українських вагонів до європейських на залізничному пункті пропуску «Чоп»

Хоча укладена в липні за підтримки ООН «зернова угода» дала певну надію для аграріїв, потужностей портів Одеса, Чорноморськ і Южний усе ще недостатньо, щоб вивільнити українські зерносховища. У серпні країна експортувала морем 1,7 мільйона тонн сільськогосподарської продукції, маючи на меті досягти п’яти мільйонів тонн на місяць через певний час. Таким чином, фокус уваги КМЄС на альтернативних наземних і залізничних транспортних коридорах залишається актуальним.

Визнання досягнень КМЄС

Згодом, аналіз вузьких місць на кордоні та рекомендації КМЄС отримали визнання в Брюсселі та українському уряді. Зокрема, Генеральні директорати Європейської Комісії з питань мобільності та транспорту й міграції та внутрішніх справ, а також офіс Віце-прем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції високо оцінили роботу Місії з підтримки кордону, зокрема звіти про «Шляхи солідарності». Інституції ЄС та України висловили зацікавленість у експертизі КМЄС «із перших рук» та пропозиціях із вирішення проблем на кордоні.

Майбутнє діяльності з підтримки кордону

Із вересня робота на кордоні зазнає змін. Замість п’яти команд з обох боків кордону, консультації з інтегрованого управління кордонами здійснюватимуть головний офіс КМЄС у Києві з експертами Місії у Чернівцях, Ужгороді та Львові. Вони продовжать відвідувати пункти пропуску, співпрацювати з різними зацікавленими сторонами та надавати стратегічні поради Державній митній службі та Державній прикордонній службі України. Наприклад, у Чернівцях вони вже сприяють украй успішній двосторонній робочій групі прикордонників і митників України та Румунії.

Зустріч між українськими та румунськими митниками й митними брокерами за сприяння КМЄС у серпні 2022р.

Експерти місії в Ужгороді мають домовленості про візити усіх пунктів пропуску Закарпаття й надання порад для їхнього покращення. Експерти з інтегрованого управління кордонами у Львові продовжують співпрацювати з регіональною митницею та Західним регіональним управлінням Держприкордонслужби, яке відповідає за увесь західний кордон України.

Регіональне представництво КМЄС у Львові прийняло представників Львівської митниці щоб обговорити як прискорити експорт сільгосппродукції у регіоні

Сучасне обладнання для прикордонників та митників

Серед пріоритетів для підрозділу КМЄС із інтегрованого управління кордонами у найближчому майбутньому є впровадження для українських колег сучасних технологій, які використовуються в країнах ЄС для виявлення зброї, підроблених документів, наркотиків, контрабанди людей (наприклад, прихованих у транспортному засобі) та організація навчання інструкторів як використовувати це обладнання ефективно. КМЄС також планує сприяти навчанню кінологічних підрозділів і митників, які працюють зі сканерами.

Команда КМЄС і начальник митного посту у Волинській області обговорили обладнання, яким користуються митники

«Робота КМЄС із підтримки кордонів довела свою цінність і важливість. Вона далека від завершення, і ми продовжуватимемо співпрацю з нашими українськими партнерами», – обіцяє Йорг Айнеманн.