#УкраїнськіГерої: «Війна ставить перед жіночими організаціями перед новими викликами»

Серпень 15, 2022

Радники з ґендерних питань Консультативної місії ЄС в Україні (КМЄС) Анна Макі-Рахола та Хізела Дуетінг кілька тижнів тому відвідали регіональне представництво КМЄС у Львові та зустрілись із партнерами місії та представниками жіночих організацій. Під час перебування у Львові вони знайомились зі ситуацією з правами людини на заході України та намагались краще зрозуміти потреби жінок, чоловіків, хлопців та дівчат на місцях.

Радники КМЄС із ґендерних питань зустрілись із Мартою Чумало (Центр «Жіночі перспективи»), Анастасією Чеботаровою (МБФ «Український жіночий фонд»), Вікторією Карпою, Світланою Михайлишин та Мартою Павлишин («ЮрФем») та Юлією Ніколайчук (УАППО). Також в рамках візиту Анна та Хізела мали нагоду зустрітись із уповноваженими з ґендерних питань КМЄС, які відіграють важливу роль у ґендерній інтеграції в діяльності місії.

«Війна в Україні поставила перед жіночими організаціями нові виклики, – зазначила Хіщела Дуетінг. – Жіночі організації часто першими реагують на гуманітарні потреби на місцях».

Стійкість до травматизму набула величезного значення, адже і захисники прав жінок, і правоохоронні органи стикаються із ситуаціями, коли їм самим потрібна психологічна підтримка. Ті, хто зустрічаються із потерпілими від насильства, також можуть потребувати моральної підтримки. Співробітники поліції, що пережили втрату колеги, часто змушені повідомляти про це родичів загиблих.

Жіночі організації виконують надважливу роботу, підтримуючи потерпілих від ґендерно зумовленого насильства та пов’язаного з воєнним конфліктом сексуального насильства. Попри те, що наразі спостерігається скорочення ресурсів на розв’язання проблеми ґендерно зумовленого насильства, різні організації створюють нові робочі групи щодо впровадження Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами. Внесення правок до українського законодавства щодо ґендерно зумовленого насильства – це перший крок імплементації нещодавно ратифікованої конвенції.

«Нам не вистачає комплексного законодавства стосовно таких явищ як сталкінг та кібер-харасмент», – зазначила керівниця центру «ЮрФем: освіта» Вікторія Карпа.

КМЄС продовжує співпрацю з жіночими організаціями в рамках підтримки сектору цивільної безпеки України. Місія надаватиме всеосяжну підтримку щодо розслідування міжнародних злочинів, у тому числі пов’язаного з воєнним конфліктом сексуального насильства.