#УкраїнськіГерої: Мінцифри запустило мобільний застосунок, що попереджає про повітряні атаки

Квітень 26, 2022

У рамках серії #УкраїнськіГерої Консультативна місія ЄС в Україні (КМЄС) ділиться історіями українських чоловіків та жінок, що демонструють винахідливість та стійкість, захищаючи свою країну.

Створене у 2019 році, Міністерство цифрової трансформації (Мінцифри) – це один з ключових партнерів місії у реформуванні сектору цивільної безпеки України. Уже через кілька днів після початку вторгнення, через свій офіційний сайт thedigital.gov.ua міністерство запустило новий мобільний застосунок «Повітряна тривога», створений для оповіщення громадян про ймовірні повітряні атаки.

Нагально розроблений компанією «AJAX Systems» та ІТ-компанією «Stfalcon», додаток є надзвичайно простим. У ньому спрацьовує сирена, що звучить точно так само, як і вуличні системи оповіщення, що активуються у разі повітряної, хімічної чи іншої атаки. Мобільна сирена спрацьовує навіть якщо на телефоні увімкнено беззвучний режим.

«Сирени та інші оповіщення не завжди чути у віддалених місцях, нових мікрорайонах, малих містах чи селах, – йшлося в офіційному повідомленні на сайті Мінцифри, – тож існувала потреба в наявності альтернативного інструменту оповіщення». Мобільний застосунок виявився надзвичайно корисним, часто спрацьовуючи навіть раніше, ніж вуличні сирени. Він також став рятівним для мешканців сільської місцевості та малих містечок, де систем вуличного оповіщення часто в принципі не існує.

«Завдяки співпраці з обласними державними адміністраціями (ОДА) та Міністерством фінансів, ми можемо швидко додавати нові області та міста, щоб інформувати якомога більше громадян про можливі загрози, – пояснило Мінцифри. – Ми вдячні усім партнерам, що долучились до цього проекту, зокрема Вінницькій та Хмельницькій ОДА, що дуже допомогли під час запуску додатку. Віримо, що разом ми можемо врятувати багато життів».

Завантажений мільйонами користувачів, застосунок «Повітряна тривога» надає користувачам найважливішу інформацію та закликає негайно реагувати. А скільки цивільних життів він врятував!

Додаток доступний для завантаження в Google Play та AppStore: www.ukrainealarm.com

Джерело: Міністерство цифрової трансформації