Переглянути у браузері
www.euam-ukraine.eu
Лютий 2018
Зміни заради клієнтів: сервісні центри МВС презентували посібник та онлайн курс для персоналу

Читати статтю
Створення нового підрозділу Нацполіції – крок вперед у боротьбі з організованою злочинністю

Читати статтю
КМЄС підтримує зусилля МВС щодо просування ґендерної рівності та заступниця міністра окреслює плани на майбутнє

Читати статтю
КМЄС та ЮНЕСКО вперше об’єднують зусилля заради захисту журналістів



Читати статтю

Паул ван Бейтенен і Сергій Магнітський — викривачі з різними долями. Яким буде ставлення України до таких людей?

 

Наприкінці дев’яностих увагу аудитора Європейської комісії Паула ван Бейтенена привернули випадки недотримання правил витрачання грошових коштів у його організації. Ван Бейтенен порушив це питання і висловив своє занепокоєння спочатку всередині організації, а потім передав докази зловживань депутату Європейського парламенту. Врешті-решт, парламент зажадав всебічного розслідування за всіма пунктами обвинувачення. Закінчилося все тим, що всі керівники Єврокомісії склали з себе повноваження. Із призначенням нових керівників механізми протидії шахрайству всередині Єврокомісії стали значно ефективнішими. Ван Бейтенен згодом сам став депутатом Європарламенту та борцем з корупцією.

Таких, як ван Бейтенен, ми називаємо «викривачами». Це люди, які не «домовляються» із власною совістю, а вважають за необхідне викривати зловживання й порушення в організації, у якій вони працюють. Їх не зупиняє навіть те, що такі дії можуть зруйнувати їм кар’єру або зіпсувати стосунки з колегами.   

Захист цих хоробрих людей — обов’язок правоохоронної системи, що належним чином виконує свої функції. Під час судового розгляду інформація, повідомлена викривачами, часто стає вирішальним доказом, що уможливлює винесення обвинувального вироку — особливо у справах, пов’язаних з шахрайством та корупцією.  Ось чому і держаним установам, і приватним компаніям важливо мати канали, через які людина може конфіденційно повідомити про те, що її турбує. Не менш важливо також мати механізми забезпечення захисту громадян, які наважуються повідомляти про порушення й зловживання.

Ставлення країни до викривачів, на мою думку, є показником загального стану правоохоронної системи та мірилом правовладдя. Те, що сталося з Сергієм Магнітським, який свого часу викрив масштабну схему відмивання грошей владною елітою Російської Федерації, а потім, після 11 місяців тримання під вартою, помер за сумнівних обставин у СІЗО, — це приклад трагічної долі викривача в державі, яка не дотримується принципу верховенства права.

Читати інтерв'ю повністю

Діяльність команди зі стратегічних комунікацій КМЄС у 2017 році

КМЄС сприяє розвитку стратегічних комунікацій державних органів цивільного сектору безпеки України, допомагає їм у розробці комунікаційних стратегій та інформаційних кампаній, а також

Як пояснив радник зі стратегічних комунікацій КМЄС Лучано Скамбьято Ліччарді: «Комунікації реформ – не менш важливі, ніж проведення самих реформ. Якщо громадяни не будуть знати, які зміни відбуваються, а головне, навіщо ці зміни, не варто чекати на підтримку та довіру суспільства».

Так у 2017 році Місія організувала близько 30 тренінгів з комунікацій у 7 регіонах України для 604 державних службовців. Крім того, представники Державної прикордонної служби та Державної фіскальної служби України мали можливість ознайомитися з роботою естонських експертів з державних комунікацій під час навчального візиту до Таллінну.

Понад 160 представників українського уряду та громадських організацій, експертів з комунікацій, держслужбовців та журналістів у травні 2017 року зібралися у Києві на першій конференції КМЄС зі стратегічних комунікацій «Зміна парадигми в урядових комунікаціях».
© 2018 КМЄС Україна, Усі права застережені.

Адреса для листування:
ppio@euam-ukraine.eu